20 اردیبهشت 1404
6

دریافت زیرمیزی این روزها در ‌گلستان به چالش جدی برای بیماران و خانواده های آنها تبدیل شده است؛ موضوعی که مدیران مربوطه در استان، آن را معضلی کشوری می‌دانند و تنها برای تسکین خاطر بیماران، آنها را به ثبت تخلفات در سامانه 190 حواله می‌دهند.

«زیرمیزی پزشکان» در گلستان؛ تخلفی محرز اما عادی!
به گزارش خبرگزاری گرگان ما
- اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، در سال‌های اخیربه‌دلیل آنکه برخی پزشکان تعرفه‌های تعیین‌شده از سوی دولت را واقعی و متناسب با نرخ تورم نمی‌دانند اقدام به دریافت زیرمیزی از بیماران می‌کنند که در این میان بیماران در شرایط اضطرار، به ناچار مجبور به پرداخت دستمزد جداگانه به پزشک می‌شوند موضوعی که در قانون کاملا رد شده است. 

براساس قانون پزشکان موظف به ارایه خدمات مطابق با تعرفه‌های مصوب هستند و دریافت هرگونه وجهی مازاد بر تعرفه قانونی ممنوع است و تخلف محسوب می‌شود به لحاظ حقوقی، زیرمیزی پزشکان می‌تواند تحت عنوان «وصول و دریافت مال نامشروع» تلقی شود و پزشکانی که چنین جرمی را انجام می‌دهند، بار اول دو برابر پرداختی بیمار جریمه و توبیخ کتبی می‌شوند و بار دوم، پنج برابر پرداختی بیمار جریمه و پروانه مسئول فنی نیز لغو شده و بار سوم 10 برابر پرداختی بیمار، پزشک مربوطه جریمه خواهد شد و پروانه مسئول فنی و حتی بیمارستان نیز باید لغو شود.

با این حال به باور عموم مردم موضوع دریافت زیرمیزی توسط پزشک آن‌قدر شایع است که بیماران دیگر دلیل آ‌ن را نمی‌پرسند و فقط قبل از عمل، هزینه را جویا می‌شوند.کمیل عباسی یک شهروند گرگانی در این رابطه می‌گوید: دریافت زیرمیزی پزشکان به جراحی‌های درمانی خلاصه نمی‌شود و برای عمل سزارین و زایمان هم زیرمیزی‌ زیادی رفته می‌شود به طوریکه جدای از هزینه بیمارستان، برای پزشک به صورت میانگین اگر قبل از سزارین 15 میلیون تومان واریز نشود، بالای سر بیمار حاضر نخواهد شد.

عماد کتولی یکی از شهروندان علی آبادکتول نیز در این رابطه می‌گوید: رگ‌های قلب مادرم بسته بود و نیاز به عمل داشت که پزشک مربوطه 50 میلیون تومان جدای از هزینه‌های بیمارستان درخواست کرد تا در ازای آن عمل کند و ما هم به ناچار برای سلامت مادرم این رقم را پرداخت کردیم.

او ادامه می‌دهد: معمولا پزشکان این رقم را به صورت نقد، سکه یا واریز به حساب‌های دیگر دریافت می‌کنند از این رو امکان شکایت یا پیگیری تخلف وجود ندارد ضمن اینکه وقتی پای سلامت عزیزانمان وسط باشد به دلیل چکاپ ماهانه پس از عمل امکان شکایت از پزشک مربوطه نیست. به نظرم باید ساز و کاری درست و ریشه‌ای برای حل این مشکل دیده شود.

به صورت میانگین از هر پنج خانواده که نیاز به عمل جراحی دارند دست کم سه خانواده با مشکل زیرمیزی پزشکان برای عمل مواجه هستند و برای مردم این مسئله به دردی مشترک و معضلی عادی تبدیل شده است با اینحال مسئولان دانشگاه علوم پزشکی گلستان این موضوع را رد کرده و معتقدند دریافت زیرمیزی در پزشکان بسیار نادر است.

محسن ابراهیمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان مشکل زیرمیزی با بیان اینکه شعار ما همیشه شفافیت درکار و سلامت جامعه است، می‌گوید: بسیاری از پزشکان در بیمارستان دولتی خدمات ارائه می‌دهند و نباید تلاش این عزیزان را نادیده بگیریم با این حال مردم می‌توانند در صورت مشاهده تخلف، شکایت خودشان را در سامانه 190 ثبت کنند؛ تمام موارد در این سامانه بررسی می‌شود.

وی یکی از علت‌های مهاجرت پزشکان و پرستاران را دستمزدهای پائین کادر درمان می‌داند و می‌گوید: باید برای این مشکل چاره‌ای اندیشیده شود و باید مشکلات پزشکان را ببینیم که درصدی کمی از آنها درآمد خوبی دارند و سایر طبیبان شهر که شهرت زیادی ندارد فاقد درآمد مکفی هستند و با توجه به دستمزدهای پائین کادر درمان اقدام به این رفتاری که مورد پذیرش ما هم نیست، می‌کنند.

عباس بدخشان، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان پدیده زیرمیزی را مشکلی کشوری اعلام کرده و بیان می‌کند: دانشگاه علوم پزشکی در این رابطه امکان اعمال قانون ندارد وتنها کار این دستگاه نظارت بر عملکرد کادر درمان است؛ تمامی تخلفات این بخش به کمیسیون ماده 11 تعزیرات حکوتی می‌رود که در آن نظام پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی، به همراه اداره کل تعزیرات حکومتی بررسی می‌شود. 

وی از ثبت 277 مورد پرونده شکایت را در سال گذشته خبر می‌دهد و می‌افزاید: تمامی موارد در کمیسیون ماده 11 مطرح شد که خیلی موارد آن شامل دریافت زیرمیزی هم بوده که به نظام پزشکی ارجاع شده و آنها برای این بخش حکم می‌دهند. اما مسئله این است بسیاری از افرادی که شکایت از پزشک را مطرح می‌کنند مستندی ارائه نمی‌دهند.

بدخشان ادامه می‌دهد: ما با یک دوگانگی مواجه هستیم از طرفی با محدودیت پزشکان متخصص در استان مواجه هستیم که این ما را در شرایطی قرار می‌دهد که امکان حذف پزشک متخصص را نداریم کما اینکه در حال حضر نیز در برخی رشته‌ها پزشکان متخصص در استان به تعداد انگشتان یک دست است. 

وی به مهاجرت پزشکان گلستانی به خارج از استان اشاره می‌کند و می‌افزاید: شاید یکی از دلایل پائین بودن دستمزد پزشکان حاذق در استان باعث کوچ آنها از گلستان و استقرار آنها در استان‌هایی مانند تهران و مشهد باشد. از طرفی ما ناچار هستیم این پزشک متخصص را حفظ کنیم به همین خاطر در ابتدا تذکر شفایی یا کتبی می‌دهیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، طبق مواد 10 و 13 آیین‌نامه انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه‌ای شاغلان حرفه‌های پزشکی و وابسته، شاغلان حرفه‌های پزشکی و وابسته مکلف هستند تعرفه‌های خدمات درمانی مصوب ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را رعایت کنند و حق دریافت هیچ‌گونه وجه یا مالی از بیماران را علاوه‌بر وجوهی که توسط مسئولان موسسه درمانی ذی‌ربط طبق مقررات دریافت می‌شود، ندارند. اما به نظر می‌آید این قوانین در عمل رعایت نمی‌شود و باید برای اجرای آن برنامه ای مناسب در کشور تدارک دیده شود.

انتهای پیام/


https://gorganema.ir